PROJEKTI

Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz zapadne evrope u srbiju

Podrška procesu readmisije kroz održivu reintegraciju  povratnika iz zapadne  evrope u srbiju
1/1

Finansira: Evropska unija kroz EuropeAid AENEAS program

U periodu jun 2007 / jun 2009 NVO Grupa 484 iz Beograda je realizovala ovaj projekat sa ciljem pružanja podrške procesu readmisije kroz održivu reintegraciju povratnika iz Zapadne Evrope u Srbiju.

Projekat se realizovao kroz četiri komponenete: Psihosocijlna podrška povratnicima; Informativno  pravna podrška povratnicima; Ekonomska podrška povratnicima i Zagovaranje poboljšanja položaja povratnika.

Tokom projekta realizovano je 2880 radionica za decu, mlade, žene i porodice sa 5000 povratnika, izbeglih, raseljenih i lokalnih stanovnika u dvadeset i jednoj opštini u Srbiji (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Raška, Bor, Negotin, Zrenjanin, Novi Becej, Žitište, Kikinda, Požarevac, Vranje, Novi Sad, Knjaževac, Zaječar, Niš, Prokuplje, Beograd/Palilula, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj).

Lokalni partener zadužen za organizaciju radionica za decu i mlade u Vranju je NVO Nexus. Aktivnosti su realizovali učitelji i psiholog. Kao rezultat učešća na radionicama u Vranju, povećalo se inetersovanje za   nastavak školovanja, poboljšan je školski uspeh, poboljšano je znanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Jedan broj dece, koji je bio van obrazovnog sistema, uključili smo u  škole za  obrazovanje  odraslih. Kroz kretivne radionice stimulisali smo njihove talente za pisanje, muziku, pozorište, crtanje, novinarstvo.

Polaznici radionica u Vranju sačinili su svoj časopis pod nazivom „Talenti“. Časopis  donosi tekstove o životu u Vranju, problemima povratništva i siromaštva, knjigama i pesmama koje vole, romskim običajima i ljubavnim jadima.