VESTI

Raspisujemo program podrške neformalnim grupama!

07 February 2024, Pčinjski, Jablanički, Pirotski okrug
Raspisujemo program podrške neformalnim grupama!
1/1

Ukoliko ste grupa pojedinaca, okupljena oko rešavanja nekog problema u zajednici, koja broji najmanje tri osobe, koje su državljani Srbije i ukoliko je makar jedna osoba među vama punoletna, možete se prijaviti na Program podrške neformalnim grupama! Mi ćemo vas podržati, finansijski i mentorski, pri rešavanju konkretnog problema u vašoj zajednici.

Neke od aktivnosti koje možete sprovoditi u okviru ovog programa su kampanje za podizanje svesti lokalnog stanovništva o određenom problemu (koje mogu biti i onlajn i oflajn), zatim uređenje javnog prostora (parkovi, međublokovski prostor, pešačke i biciklističke staze itd.) ili angažovanje zajednice kroz različite formate (peticije, tribine, ulične akcije itd.).

Od vas se očekuje da delujete i radite u svojoj lokalnoj zajednici i da doprinesete dobrobiti zajednice i pronalaženju rešenja za konkretne probleme/izazove. Uz to, nije potrebno da vaša grupa bude registrovana kao udruženje građana niti da ima prethodnog iskustva, već da u predlogu projekta pokažete da ste svojim delovanjem utemeljeni u zajednici, tj. da se bavite temama koje su važne za zajednicu i da u svoj rad uključujete građane.

KOJU VRSTU PODRŠKE IMATE NA RASPOLAGANJU?

Кada je reč o finansijskoj podršci, možete konkurisati za projekte u maksimalnoj vrednosti do 235.000,00 RSD.

Ukoliko budete odabrani za podršku, projekte ćete realizovati, prvenstveno, uz podršku posredničkih organizacija EU Resurs centra, a jedna od njih je i NEXUS. Ova podrška će se sastojati iz dva segmenta:

  • programskog – posredničke organizacije će pomoći neformalnim grupama u implementaciji projekata i ostvarivanju postavljenog cilja kroz pružanje mentorske i ekspertske podrške; 
  • finansijskog – sva plaćanja neformalnih grupa biće realizovana preko posredničkih organizacija u skladu sa odobrenim budžetima neformalnih grupa.

Period trajanja projekta je od tri do pet meseci, a odabrane neformalne grupe su u obavezi da svoje projekte realizuju u periodu od 1. maja do 30. septembra 2024. godine.

Posredničke organizacije koje će raditi sa neformalnim grupama tokom 2024. godine su: Bum Bečej, Somborski edukativni centar, Razvojni biznis centar Кragujevac, Forum civilne akcije FORCA Požega, Svetionik, TOC – Asocijacija za razvoj održivih zajednica, NEXUS Vranje i Proaktiv. Neformalne grupe biće raspoređene posredničkim organizacijama u zavisnosti od okruga u kom deluju (više informacija nalazi se u Smernicama).

KOLIKO PROJEKATA ĆE BITI PODRŽANO?

Кroz Program podrške za neformalne grupe biće podržano do 80 projekata neformalnih grupa u 2024. godini, i to na sledeći način:

Novosadska novinarska škola u saradnji sa partnerskim posredničkim organizacijama podržaće do 20 projekata neformalnih grupa;

Organizacija ENECA u saradnji sa partnerskim posredničkim organizacijama među kojima je i NEXUS Vranje podržaće do 30 projekata neformalnih grupa od čega će 10 biti podržano u Pčinjskom, Jablaničkom i Pirotskom okrugu.

Užički centar za prava deteta u saradnji sa partnerskim posredničkim organizacijama podržaće do 30 projekata neformalnih grupa.

Poziv za dodelu donacija za neformalne grupe biće raspisan jednom godišnje u okviru EU Resurs centra (biće ukupno tri poziva). 

Neformalne grupe mogu da dostave samo jednu prijavu u okviru ovog poziva.

KAKO I KAD DA SE PRIJAVITE? 

Prijava treba da sadrži sledeću dokumentaciju:

Aneks 1: Prijavni formular

Aneks 2: Predlog budžeta projekta

Aneks 3: Izjava neformalne grupe

Za prijavu se obavezno koriste obrasci koje možete preuzeti na ovom ЛИНКУ.

Neformalne grupe podnose predlog projekta isključivo elektronskim putem na mejl regionalnog EU Resurs centra koji pokriva okrug u kom neformalna grupa deluje.

Mejl adrese na koje treba da pošaljete projektnu dokumentaciju nalaze se u Smernicama, a u ovom dokumentu navedene su i mejl adrese posredničkih organizacije na koje možete slati pitanja i nedoumice koje imate. 

Rok za podnošenje predloga projekata je 6. mart 2024. godine, do 23.59 časova.

Detaljnije informacije o ovom pozivu naći ćete u Smernicama za učešće u Programu podrške neformalnim grupama koje možete naći na ovom ЛИНКУ.

NEXUS, kao jedna od posredničkih organizacija, zadužena za Pčinjski, Jablanički i Pirotski okrug će realizovati Info sesije o ovom pozivu tokom februara, a tačan datum, vreme i mesto održavanja info sesija biće objavljen na našem sajtu i društvenim mrežama, kao i na kanalima komunikacija EU Resurs centra.

*Ovaj poziv deo je projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji vodi Beogradska otvorena škola sa partnerima, a usmerenog na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.